Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto plaster miodu
2. Masa grysikowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem grysikowy dzielimy na 3 części i przekładamy nim placki miodowe ( ostatni blat powinien być bez kremu). Folię bąbelkową przycinamy aby pasowała na wierzch tortu oraz wycinamy paski wokół tortu.
3. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, mieszamy i podgrzewamy aż się rozpuści. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową oraz śmietanę. Masę dokładnie ucieramy i wlewamy żelatynę. Od razu krem rozprowadzamy na wierzch i boki tortu ( trzeba to robić szybko bo masa szybko tężeje). Na wierzch i boki tortu wykładamy od razu folię bąbelkową(bąbelkami do kremu) i dociskamy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię.
4. Każdy kawałek masy cukrowej ugniatamy w rękach aż masa stanie się plastyczna. Z żółtego kawałka lepimy korpus pszczółki, nakładamy po 3 cienkie paski z czarnego kawałka, żądełko, oczy i usta. Z białej masy cukrowej wycinamy małe kółka( kółka wycięłam za pomocą małej tylki) i lekko zginamy na pół. Powstałe skrzydełka nakładamy na wierzch pszczółki.
Tort dekorujemy pszczółkami i dekoracyjnymi listkami.