Przepis i sposób przygotowania na: Węgierski kociołek z karczkiem, papryką i bakłażanem
Oprószyć mięso mąką i podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody (pozostałą szklankę przeznaczyć na uzupełnienie wody w czasie duszenia), przykryć i dusić przez pół godziny.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, paprykę w paski, bakłażana w kostkę.
Na patelni lekko podsmażyć boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucić paprykę i cebulę. Dusić przez kilka minut, następnie dodać do garnka z mięsem i znów dusić pół godziny.
Dodać bakłażana i dusić jeszcze 15 minut. Przyprawić danie pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.
Smacznego :)