Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z mięsem mielonym zapiekana w beszamelu
1. Mięso podsmażyć na patelni, warzywa pokroić na małe kawałeczki, cebulę posiekać. Mięso przełożyć do garnka, na tej samej patelni podsmażyć warzywa. Dodać do mięsa, wrzucić pomidory i dusić półtorej godziny.
2. Po godzinie dodać dopiero przyprawy. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra, posolić i odłożyć na minimum 20 minut. Następnie opłukać i osuszyć. Wyłożyć połowę cukinii na formę, na to wylać farsz z mięsa. Następnie wyłożyć kolejne plastry cukinii. Na cukinię wyłożyć plasterki mozzarelli.
3. Następnie przygotować sos beszamelowy: masło z mąką smażyć na złoto, podlewać mlekiem i miesząc, doprawić.
4. Sosem zalać przygotowane w formie warzywa z mięsem. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20-30 minut.