Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab
1 kg
mleko
1 l
olej
200 ml
cebula
3 szt.
ziemniaki
8 szt.
masło klarowane
3 łyżki
groszek zielony
100 g (świeży lub mrożony)

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
rozmaryn
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sklep Prymat

Dżem pomidorowy

pomidory
1 kg
cukier trzcinowy
100 g
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
ocet winny
2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
Sklep Prymat

Porada

Groszek użyty do przepisu może być zarówno świeży jak i mrożony.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32

Kroki postępowania

1
Schab myjemy i oczyszczamy z błon. Kminek mielony, tymianek, gałkę muszkatołową, rozmaryn, sól i pieprz czarny rozsypujemy na desce i obtaczamy w tych przyprawach mięso, rolując je po desce. Do garnka i na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy. Schab obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor i przekładamy do garnka.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto
2
Na patelni, na której smażyliśmy schab, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy pozostałe na desce. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem i zalewamy mlekiem, tak aby przykryło schab. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto
3
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (22x22cm), a następnie polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika na rozgrzanego do 200°C na 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dżem pomidorowy. Do garnka przekładamy cukier i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i kilka goździków. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie doprawiamy szczyptą soli i dodajemy ocet winny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy musztardę delikatesową i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto
4
Schab wyciągamy z garnka, przekładamy na deskę i kroimy na grubsze plastry. Schab podajemy z pieczonymi ziemniakami i całość polewamy masłem z pieczenia ziemniaków. Podajemy z dżemem pomidorowym i sparzonym zielonym groszkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak