Przepis i sposób przygotowania na: Z owocami: Ciasto drożdżowe z deserowymi owocami i kruszonką
Przygotowanie kruszonki:
Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Patelnie zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na blat, wyrabiać kilka chwil. Dużą prostokątną formę posmarować masłem i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić, po wierzchu posmarować 2 łyżkami roztopionego masła. Na ciasto ułożyć owoce. Owoce posypać kruszonką. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte ciasto piec ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.