Sposób przygotowania

Wymieszać na stolnicy obie mąki, dodać resztę składników , zostawiając tylko połowę cukru i cukier wanilinowy. Ciasto dobrze wyrobić (gdyby było za gęste dodać trochę wody) Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm i pokroić w pasy o szerokości 3-4 cm. Na tych pasach okładać obrane, wydrążona i pokrojone na 8 części jabłka (wcześniej każdą cząstkę jabłka obtoczyć w cukrze). Paski ciasta zalepiać na wierzchu i kroić tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę jabłka. Zalepić brzegi (boki) pierożków, układać na blasze wysmarowanej margaryną piec 25 minut w gorącym piekarniku. Jeszcze cieple posypać cukrem waniliowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !