Sposób przygotowania

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Wstawić foremkę do lodówki .
Ugotować kalafior. Odcedzić i rozdrobnić na różyczki.
Ser zmiksować z żółtkami , szczyptą soli, pieprzem i gałką . Dodać pokrojony koperek .Białka ubić na pianę i zmieszać z serem. ( masa będzie płynna ). .Doprawić do smaku . Ułożyć na cieście kalafiora z zalać masa serową .
Piekarnik rozgrzać do 200 8 C , wstawić tartę i piec ok 45 minut ( trzeba pilnować kiedy ser się zrumieni ). Wyjąć .Lekko przestudzić .Pokroić w trójkąty. Podawać z sosem np. serowym lub koperkowym lub tak jak ja z zupą krem z kalafiora zrobiona z wywaru w którym gotował się kalafior. ( biorę podwójną porcję kalafiora i potem z to co zostaje miksuje w zupie ) .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    brzmi fantastycznie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    anecia04

    doskonały pomysł
  • 0
    img_2616
    Opublikowano

    asiatok

    Wyśmienity smak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !