Sposób przygotowania

Zamiast jabłek można dać masę makową,serową czy powidła.

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Obrane jabłka(bez gniazd nasiennych)przekroić na ćwiartki i pokroić na plasterki(nie za cienkie).Włożyć jabłka do rondla,dodać cukier,cynamon i chwię smażyć tak,żeby się nie rozpadły.Przestudzić.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,pokroić na kwadraty o boku 12 cm,naciąć rogi do połowy,na środek dać jabłka,założyć rogi do środka i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Ciastka położyć na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut(zależy od pieca).Smacznego!

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Wygląda smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pyszne, uwielbiam ciasteczka z nadzieniem jablkowym
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota!
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !