Przepis i sposób przygotowania na: Szynka drobiowa z szynkowara
Z udek ściągnąć skórę i posiekać na drobne kawałki. Z mięsa wyjąć kości tak, aby były jak największe kawałki. Mięso rozbić tłuczkiem. Do mięsa i skórek dodać sól peklującą, mocno ugnieść rękoma i umieścić w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie, dodać wymieszaną wodę z cukrem pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych (ja kupuję woreczki do pieczenia mięs) włożyć do niego mięso, mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godziny do zimnej wody. Potem do lodówki, do całkowitego ostygnięcia.