Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami i kruszonką
Kroki postępowania
Spód:
Ciasta zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i wymieszać. Wsypać do tortownicy (śr. 23 cm), ugnieść, wstawić do lodówki.
Kruszonka:
Zimne masło wrzucić do rozdrabniacza, dodać cukier i mąkę, siekać do uzyskania kruszonki, wstawić do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć.
Masa serowa:
Do dużej miski wrzucić twaróg i mascarpone.
Dodać cukier i ekstrakt waniliowy (użyłam domowego, na rumie).
Następnie dodać mąkę pszenną i budyń, wbić jajka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Nie ubijać!
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce