Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki nadziewane pomidorami
Przygotować farsz: pomidory umyć, ponacinać i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i przełożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się lekko przyrumieni dodać podduszone pomidory, bazylię, sól i biały pieprz. Smażyć wszystko razem, aż pomidory osiągną konsystencję konfitury. ostudzić.
Ciasto podzielić na kilka części. Każda część cienko rozwałkować na kształt prostokąta i na jednym boku posmarować obficie farszem pomidorowym. Zwinąć w rulon i pokroić na małe paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piecyku nagrzanym do temperatury 210ºC przez około 15 minut..