Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czereśniami
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę, wódkę i sok z pomarańczy i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i mąka ziemniaczana. Przekładamy do rondelka lub patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy nadmiar płynu.
Przygotowanie tartaletek z czereśniami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem robimy kilka otworów w cieście i nakładamy nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tworząc krateczkę. Możemy również wyciąć okrągłe placki i przykryć nadzienie, zlepiając brzegi. Na górze robimy małe nacięcia.
Gotowe babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 35-45 minut aż się ładnie zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.