Sposób przygotowania

Bakłażany opalić nad płomieniem i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na godzinę. Na łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać 4 łyżki gorącej wody, włożyć mięso. Dokładnie rozgnieść je widelcem, smażyć mieszając. Dołożyć pokrojone w kostkępomidory, wsypać natkę, wymieszać i wlać wino. Oprószyć solą i pieprzem, i pozostawić na małym ogniu na 45 minut. Zestawić z ognia, dodać tartą bułkę, sztywną pianę z białek, wymieszać. Osuszone bakłażany zmażyć z obu stron na złoto. Naczynie żaroodporne wysmarować resztąmasła i posypać bułką tartą. Ułożyć warstwami: bakłażany, mięso z pomidorami, bakłażany. Do sosu beszamelowego dodać żółtka i połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Zalać potrawę sosem i posypać resztą sera. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku, ąż wierzchnia warstwa uzyska złoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !