Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki dla 4 osób

mięso mielone indycze
500 g
cebula
1 sztuka
jajko
1 sztuka
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
1 opakowanie
pomidory pelati
500 ml
mąka pszenna
4 łyżki
parmezan starty
4 łyżki
oliwki zielone
5 sztuk
oliwki czarne
5 sztuk
olej rzepakowy
łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
oregano
do smaku
Sklep Prymat

sos pomidorowy

cebula
1 sztuka
ząbek czosnku
1 sztuka
rosół z kury Kucharek
250 ml
cukier kryształ
5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7

Kroki postępowania

1
Sos pomidorowy: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażymy i podlewamy rosołem. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz cukier. Przyprawiamy do smaku bazylią, słodką papryką i oregano. Trzymamy na ogniu, aby woda z pomidorów nieco odparowała. W trakcie smażenia możemy dolać nieco rosołu.
Krok 1 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7 foto
2
Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Zeszkloną cebulę przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko oraz Przyprawę do indyka i dokładnie wyrabiamy ręką.
Krok 2 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7 foto
3
Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy ja w mące i smażymy z dwóch stron na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulę. Klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7 foto
4
Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos. Wrzucamy kilka czarnych i zielonych oliwek. Na to układamy usmażone klopsiki, a z wierzchu posypujemy połową startego parmezanu. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C z termoobiegiem na ok. 10 min.
Krok 4 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7 foto
5
Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem. Możemy posypać pietruszką lub ulubionymi kiełkami i podawać z domowymi kluseczkami.
Krok 5 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak