Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śmietana i galaretką
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, pianę z białek ubić na sztywno i dodawać powoli do żółtek delikatnie mieszając.
Dodawać wolno mąkę ziemniaczaną.
Gotowe ciasto wylać do brytfanny wyłożonej papierem wysmarowanym tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku 45 minut.
KREM
Śmietanę schłodzoną ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Galaretkę jedną rozpuścić w gotowanej szklance wody, odstawić do stężenia.
Dodawać galaretkę do ubitej śmietany, dalej ubijać.
Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, zostawić do stężenia.
Ciasto przekroić na pół.
Na ciasto wyłożyć większą połowę kremu, przykryć drugim ciastem, wyłożyć resztę kremu.
Wierzch polać tężejącą galaretką cytrynową.