Borowiki namoczyć w letniej wodzie, kurki umyć. Piersi kurczaka umyć. Rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kurczaka z każdej strony przez 2-3 minuty, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, ostudzić. Grzyby i kurczaka pokroić, grzyby podsmażyć na tłuszczu ze smażenia kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, dodać borowiki razem z wodą, w której się moczyły, dusić ok. 5 minut, ostudzić. Dymkę oczyścić, odciąć ciemnozielony szczypior, pozostawiając na ok. 15 minut, cebulki obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki. Włożyć wszystko do salaterki, ostrożnie wymieszać.
Majonez z bazylią: 1 żółtko z 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżeczką octu, 1 łyżeczką cukru i solą ubić na gęstą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawać olej, dodać 2 łyżki śmietanki, 3 łyżki świeżej, posiekanej bazylii. Przyprawić solą, pieprzem. Polać sałatkę i odstawić, aby dobrze się przegryzła.