Sposób przygotowania

Zimne masło posiekać z mąką na grubą kruszonkę.Dodać jajo,żółtko,cukier,i szybko zagnieść ciasto.Uformować je w kulę,owinąć folią i na godzinę wstawić do lodówki,żeby się dobrze schłodziło.Owoce umyć,starannie osuszyć,od truskawek oderwać szypułki.Większe truskawki poprzekrawać na połówki.Formę do tart lub tortownicę o średnicy ok.26cm. wylepić ciastem,gęsto ponakłuwać je widelcem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i upiec na jasno złoty kolor.Dżem truskawkowy wymieszać z cukrem i,mieszając,podgrzewać w rondelku,aż cukier się rozpuści,po czym przetrzeć przez sitko lub zmiksować.Na upieczonym i ostudzonym spodzie promieniście ułożyć owoce i rozsmarować na nich ciepły nie gorący dżem.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Bardzo smaczna tarta.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !