Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ja robię to w wysokiej misce tak żeby mi nie uciekły i co najmniej podwoiły swoją objętość (około 15 minut).
Mąkę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy. Potrzebujemy jeszcze jednego jajka do posmarowania przed włożeniem do piekarnika
Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Pilnować aby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione.
Możemy dodać nadzienie z powideł

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    szkoda że jest zdjęcie bo apetytu nabrałem :-)
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    uwielbiam rogaliki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !