Sposób przygotowania

Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy. Odstawiamy na 2- 3 godzinki. Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę. Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut.
Z podanych przeze mnie proporcji wyszły 24 słoiki o pojemności 0,5 litra.

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Ładne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Przepis przypadł mi do gustu :D jest w nim wszystko co lubię :))
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    takie lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    muszę takie zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !