Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe
Kroki postępowania
W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe małe marchewki. Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.
Marchew ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.
W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).
Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.