Przepis i sposób przygotowania na: Rigatoni z pesto alla genovese
PRZYGOTOWANIE:
1. Orzeszki piniowe rozbijamy delikatnie w moździerzu.
Do rozdrabniacza przekładamy listki bazyliowe, 2 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia listków.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy kawałki orzeszków piniowych z moździerza, parmezan i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.
Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo, gdyż z pesto powstanie jednolita papka, a tego chcemy uniknąć. Najlepiej gdy malutkie kawałki bazylii otulają każdy kawałek rigatoni.
Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - tego ostatniego nie żałujmy, gdyż pieprz dodaje jeszcze większej wyrazistości.
2. Teraz wystarczy ugotować rigatoni - koniecznie al dente oraz w lekko osolonej wodzie.
Do gotowania makaronu możemy dodać 1 ząbek czosnku - wtedy smak i aromat będą jeszcze lepsze.
Gorący makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową ilością parmezanu i gotowe!
Życzę smacznego! :)