Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z migdałami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka
25 dag
żółtko jajek
1 szt
sól
szczypta
Sklep Prymat
masło
15 dag
mielone migdały
20 dag
cukier puder
15 dag
skórka z cytryny
1 szt
sok z cytryny
2 szt
mąka
do posypania
grysik
50 migdałowy
jajko
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z migdałami

Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę i zrobić w środku dołek. Dodać całe jajko, żółtko i szczyptę soli. na brzegach ułożyc kawałki masła. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1h. Do miski wsypać mielone migdały, cukier, skórkę cytrynową i sok. Dobrze wymieszać. Ponmownie wygnieść ciasto, rozwałkować na dwa okrągłe placki. Jedną część położyć na dno tortownicy i podwinąć brzegi. Rozsmarować nadzienie i przykryć je drugim i dobrze przygnieść. Górną część ponakłuwać, polać roztopionymi 2 łyzkami masła i posypać grysikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak