Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Murzynek z musem brzoskwiniowym

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko
5 szt
cukier
1 szkl
olej
6,5 łyżki
mąka
1 i 1/3 szkl
kakao
2 łyżki
ocet
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 płaska łyżka

Mus brzoskwiniowy

brzoskwinie w puszce
1 puszka
galaretka brzoskwiniowa
2 op

Masa kakaowa

mleko
500 ml
budyń waniliowy
2 op
cukier waniliowy
1 op
Sklep Prymat
masło
1 kostka
cukier puder
3 łyżki
kakao
1,5 łyżki
spirytus
1 kieliszek

Polewa

masło
1,5 łyżki
cukier
2 czubate łyżki
kakao
2 czubate łyżki
woda
2 łyżki

Dodatkowo

biszkopty okrągłe
1 op
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z musem brzoskwiniowym

1. Biszkopt: Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty.

2. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Połowę gęstego musu wyłóż na jeden blat biszkoptu, wyrównaj. Na musie ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj.

3. Masa kakaowa: Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy dodaj kakao oraz spirytus. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu.

4. Masło zagotuj razem z cukrem, kakao i wodą. Przestudź. Gęstą polewę rozsmaruj na cieście. Wierzch ciasta oprósz kolorową posypką.

Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.02.2016 11:37
Ciekawie to wymyśliłaś.
Kasiaaa 08.09.2015 13:13
Uwielbiam takie ciasta :)
Róża1 31.08.2015 09:22
bardzo fajny przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ewa Wojtaszko 31.08.2015 06:22
smakowicie wygląda :)
norweska20 31.08.2015 01:33
smakowite zestawienie
agnieszka214 30.08.2015 21:10
juz mi slinka cielnie na sam widok
irenka 30.08.2015 20:50
przepyszne ciacho
Małgorzata Pin 30.08.2015 20:33
Bardzo dobre ciasto.
Stenka 30.08.2015 20:28
smaczne ciasto
RenataZ-et 30.08.2015 20:02
uwielbiam takie wypieki :)
JulkaTomeczek 30.08.2015 19:58
Pięknie wygląda
Aannkaa82 30.08.2015 19:57
wyglada bardzo zachecająco :)
ania2610 30.08.2015 19:32
pyszne ciacho - świetnie wygląda!
cukiereczek 30.08.2015 19:11
ale boskie ciasto na które mam ochotę
halina17 30.08.2015 18:46
Pysznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak