Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity pasztet z wędzonym boczkiem i cebulą
kawałki.Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela angielskiego.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Cebulę pokrój w kostkę i mocno zeszklij na oleju.
Mięso i marchewkę,odcedź,przepuść 2 krotnie przez maszynkę do
mielenia.Do masy dodaj jajka,kaszkę kukurydzianą,przyprawę do pasztetów
i trochę
wywaru. Dokładnie wymieszaj.Dodaj zeszkloną cebulę,połącz. Wąską
podłużną formę (dł.26cm),wyłożyć papierem do pieczenia
Napełnij masą.Wierz posmaruj olejem. Wstaw na około 1,5 godziny do
piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni. Po 45 minutach pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową.