Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczka wieprzowa owinięta w szynkę szwarcwaldzką z puree selerowym
Piekarnik rozgrzać razem z blaszką do 180 stopni. Polędwiczkę oczyścić z błonek, następnie obtoczyć w pieprzu (tu zależy od gustu, kto ile lubi używać pieprzu). Następnie owinąć całą polędwiczkę szynką szwarcwaldzką (szynka jest dostatecznie słona, więc rezygnujemy z solenia mięsa). Następnie rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć mięso z obydwu stron na złoty kolor. Przełożyć mięso na rozgrzaną blaszkę i piec ok.15 minut. Przed krojeniem mięsa, zostawić je na około 10 minut, aby odpoczęło.
PUREE SELEROWE
Seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać mleko i wrzucić seler. Gotować od miękkości warzywa. Jeśli jest zbyt sporo mleko, to trochę odlać, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz dodać masło. Całość zmiksować na gładkie puree.
SOS:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać kilka kropel wody lub np. soku z cytryny.
DODATKI:
Pieczarki pokroić na mniejsze części i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Szczypiorek posiekać i posypać puree.