Wywar robimy z wędzonej kości, dodając włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby. Po chwili wrzucamy białą, surową kiełbasę. Gotujemy 15 minut. Kiełbasę wyciągamy a zupę zostawiamy na lekkim gazie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jajka gotujemy osobno, w lekko osolonej wodzie. Wyciągam z wywaru obgotowaną kość i po ostudzeniu obieram z mięsa, kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do niej wędzonkę. Jeśli nie mamy wędzonki, możemy podsmażyć jakąś wędzoną kiełbasę lub boczek ( dla smaczku) . Marchew drobno kroimy i razem z kiełbasą z cebulką dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek, chrzan i chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku. Serwujemy z jajkiem oraz pokrojoną natką pietruszki. Jeżeli zupa jest mało kwaśna, można dokwasić ją sokiem z cytryny. Smacznego!