Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wegańska Lasagne (bezglutenowa)

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

cebula
2 sztuki
czosnek ząbki
3 ząbki
marchewka
3 sztuki
seler
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
papryka czerwona
2 sztuki
papryka żółta
1 sztuka
seler naciowy
2 łodygi
pieczarki
100 gram
cytryna
1 sztuka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Sos

pomidory
4 sztuki
czosnek
2 ząbki
koncentrat pomidorowy
3 łyżki stołowe
pomidory krojone z puszki
1 puszka

"Makaron" - Cukinia

cukinia
2 sztuki

Porada

Można wcinać do woli bez obaw przed przybraniem zbędnych kg :-) !!!

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańska Lasagne (bezglutenowa)

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa z na farsz kroimy w drobną kosteczkę. Na łyżce masła klarowanego bądź wysokiej jakości oleju rzepakowego podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy tylko cebula się zeszkli dodajemy warzywa od najtwarszych do najbardziej miękkich, w następującej kolejności w odstępie czasowym po 3minuty:
1)marchewka, seler i pietruszka,
2)pieczarki
3) czerwona i żółta papryka, seler naciowy i reszta

Warzywa dusimy, ale pilnujemy aby zachowamy swoją stałą konsystencję tzw. al dente. Całośc doprawiamy sokiem wycisnietym z jednej cytryny, solą i pieprzem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.


Krok 1 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
2
Cukinię kroimy w cienkie paski tzw "obieraczką do warzyw". Cukinia sluzy w tym przypadku jako Plastry Makaronu.
Krok 2 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
3
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem rzepakowym i podsypujemy mąką gryczaną/ ryżową lub zmielonym siemieniem lnianym.
Naczynie wykladamy cukinią.
Krok 3 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
4
Farsz przekładamy plastrami Cukinii.
Krok 4 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
5
Na sam koniec przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze ze świeżą bazylią, solą, pieprzem, łyżka ketchupu i łyżeczką octu balsamicznego. Ostatnią warstwę pokrywamy sosem.
Krok 5 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
6
Lasagne pieczemy POD PRZYKRYCIEM w 180st. przez 45 minut, tak aby sos zszedl na samo dno potrawy, a nastepnie odkrywamy naczynie i pieczemy 20min. Na sam koniec mozna posypac i udekorowac swieza natka pietruszki.

Smacznego :)
Krok 6 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak