Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony rogal drożdżowy z mięsem
Mleko podgrzewam, do miski wsypuję mąkę, sól, drożdże instant, na końcu wlewam mleko i wbijam jajo.Mieszam dokładnie, nie wyrabiam(mam specjalną miskę do ciasta drożdżowego,:) ), na koću wlewam odrobinę oleju i jeszcze raz mieszam po czym zostawiam do wyrosnięcia na ok. 2 h.
Farsz:
Kukurydzę odcedzam, mięso płukam i pokrojone w kostkę duszę z przyprawami do miękkości. Nastepnie mielę i mieszam z kukurydzą.
Rogal:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt ok. 60cm x 40cm i przekładam farsz, który delikatnie rozprowadzam. Następnie zwijam ciasto w rulon i formuję rogala, którego przekładam na wysmarowaną blachę. Piekę w temp. ok.150 stopni przez ok. 20-30 min.
P.S. Na zdjęciu podany z sosem pieczarkowym i sałatką z kapusty lodowej.