Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żur na wędzonce

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony
50 dag
kiełbasa biała
40 dag
kiełbasa zwyczajna
30 dag
marchewka
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
chrzan świeżo starty
2 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak
1 łyżka
zakwas na żur
1/2 litra
śmietana 18 proc
1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żur na wędzonce

Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy boczek w całości i zwyczajną kiełbasę, zioła-liść laurowy i ziele angielskie,zalewamy zimną wodą -około 2 litry i gotujemy 30 minut wywar, warzywa wyjmujemy, boczek i zwyczajną kiełbasę kroimy w kostkę dodajemy do wywaru, wrzucamy białe kiełbaski i ponownie gotujemy 15 minut, wlewamy zakwas dodajemy starty chrzan ,majeranek, sól i pieprz , po zagotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku chrzanem ze słoiczka.Podajemy z gotowanymi jajkami na twardo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.11.2016 21:06
Pyszna zupka
Wacław 13.05.2015 13:06
takiego zurku na pewno bym nie odmówił ;-)
Adamorek 13.05.2015 11:57
taki jest najsmaczniejszy
norweska20 13.05.2015 00:23
pyszności.....chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak