Przepis i sposób przygotowania na: Gazpacho z pomidorów w towarzystwie tofu
2. Ogórek i czosnek obierz. Ogórek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Paprykę też pokrój w miejsze kawałki i również dorzuć do pomidorów. Do kielicha dodaj też bazylię, ocet, oliwę, przyprawy. Zmiksuj całość na gładko. Schłodź dobrze w lodówce.
3. Do gazpacho możemy podać mini szaszłyki ze smażonym tofu. Kostkę tofu pokrój w plastry, przesmaż na odrobinie oliwy. Posyp solą, pieprzem, polej delikatnie octem winnym. Pokrój w kwadraty, nadziewaj na patyki naprzemiennie z listkami bazylii.
4. Ciabatę lub bagietkę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i zrumień z każdej strony.
5. Gazpacho podawaj z szaszłykiem z tofu i grzankami.