Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
2/Na średnim ogniu usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa dobrze się zarumieni. Łyżką cedzakową wyjąc z patelni usmażoną kiełbasę i cebulę, dodać do mieszanki ziemniaczanej, zaś tłuszcz zostawić na patelni. (jak nam się się wytworzy tłuszcz z kiełbasy,to podlejmy ze dwie łyżki oleju)
3/Na zachowanym na patelni tłuszczu prażyć mąkę (niecałą minutę) stale mieszając. Dodać cukier,ocet,bulion wymieszany z wodą i pieprz. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
4/Przyrządzonym sosem polać mieszankę ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Posypać oliwkami krojonymi na połówki. Podawać na ciepło.