Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jogurtowo truskawkowy
Masa: Twaróg zmiksować, dodać jogurt. Miksować do utworzenia gładkiej masy ok 3 min. Dodać cukier, cukier z wanilią- miksować. Żelatynę zalać wodą. Poczekać kilka minut, aż spęcznieje. Następnie postawić na palniku o małym ogniu i mieszać aż się rozpuści (nie może zagotować się). Gotową wlać do masy serowo- jogurtowej. Dokładnie wymieszać. Wylać na ochłodzony z lodówki spód. Wstawić do lodówki.
Mus truskawkowo jogurtowy: Zamrożone truskawki lekko odmrozić w mikrofali. Zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier puder, jogurt i dalej miksować. Żelatynę zalać wodą. Poczekać kilka minut, aż spęcznieje. Następnie postawić na palniku o małym ogniu i mieszać aż się rozpuści (nie może zagotować się). Następnie wlać ją do musu i dobrze wymieszać. Mus wylać na stężałą masę serowo- jogurtową.
Wierzch: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, energicznie mieszając. Truskawki przekroić na pół, zanurzyć w czekoladzie i ułożyć na serniku.
Wstawić do lodówki na noc/ dzień.