Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś
300 g
por
1 szt.
szalotka
2 szt.
pomidor
1 szt.
limonka
1 szt.
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
chrzan
kilka łyżek
Sklep Prymat
oliwa
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Zamiast folii aluminiowej można użyć papieru do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach

Kroki postępowania

1
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojonego w słupki pora. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w krążki szalotki. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i solą.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
2
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w paski.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
3
Na blacie rozkładamy folię aluminiową i smarujemy ją oliwą z oliwek. Na foli (w miejscu posmarowanym oliwą) układamy kawałki łososia, a następnie pora z szalotkami. Na wierzchu, na całej długości każdego kawałka łososia układamy na przemian plastry pomidora i limonki, a następnie pokrojony w długie słupki szczypiorek.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
4
Całość przykrywamy pozostałą częścią folii i zawijamy szczelnie w papiloty, dokładnie łącząc brzegi folii, tak by para ze środka nie wydostała się na zewnątrz. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne porcje naszego dania. Gotowe papiloty układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190̊C przez około 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy jednak od wielkości kawałków ryby.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
5
Upieczonego łososia podajemy z tartym chrzanem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

vikikomar 15.03.2015 17:25
Ohyda :( Por i szalotka?! Porażka:( Jestem zawiedziona:( Nie polecam!łosoś jest pyszny, przyprawiony tylko solą oraz pieprzem cytrynowym i zapieczony w piekarniku. Szybko i smacznie.
ilka01 12.03.2015 08:49
super przepis :)
Katarzyna59 11.03.2015 21:20
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak