Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze
600 g
śmietana 30%
50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
1 płaska łyżka
pomidory suszone Smak
kilka sztuk
kolendra
1/2 pęczka
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
kajzerka
3 szt.
majonez
100 g
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat
1 opakowanie
keczup
pomidor
1 szt.
cebula czerwona
1 szt.
rukola
3 garści
marchew
2 szt.
pietruszka
1 szt. (duża)
ziemniaki
kilka szt. (młode)
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sklep Prymat
olej

Porada

Zamiast rukoli możecie użyć swojej ulubionej sałaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami

Kroki postępowania

1
Warzywne frytki:
Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki kroimy w słupki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do ziemniaków, skrapiamy olejem z pomidorów suszonych. Pieczemy przez 10-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ˚C.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
2
Sposób przygotowania burgerów:
Mięso mielone z indyka łączymy ze śmietaną i przyprawą do indyka.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
3
Tak przygotowane mięso przekładamy do trzech miseczek. Do pierwszej miseczki wsypujemy posiekaną kolendrę. Do drugiej miseczki dodajemy mielony kminek. Do trzeciej dodajemy drobno posiekane pomidorki suszone.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
4
Każdą z trzech porcji dokładnie mieszamy. Formujemy burgery które powinny być większe niż bułka ponieważ skurczą się podczas smażenia. Smażymy je na odrobinie oleju na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
5
Wyciągamy frytki z piekarnika, kajzerki przecinamy na pół i podgrzewamy je w piekarniku (ok. 2 minuty w 180 ˚C).
Następnie przygotowujemy sos. Do miski wkładamy majonez, wsypujemy sos sałatkowy włoski i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
6
Kroimy czerwoną cebulę, pomidory i składamy hamburgery. Połówki bułek smarujemy przygotowanym sosem. Na to kładziemy rukolę, plastry pomidora, burgery i na wierzch cebulę.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
7
Pozostałe - górne połówki, smarujemy keczupem i zamykamy hamburgery i przyprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto
8
Tak przygotowane burgery serwujemy z warzywnymi frytkami.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 7: Trio burgerów z indyka z warzywnymi frytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak