Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 140C. Wyłożyć dwie blaszki do pieczenia pergaminem lub arkuszami, zapobiegającymi przywieraniu. Ubić białka jaj, dodając różowego barwnika spożywczego (w miarę ubijania masa zblednie). Gdy stanie się sztywna dodawac cukier – po łyżce naraz. Ubijać do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Mase przełozyc na papier i wylozyc 20 owalnych bez. Układać je na blaszkach do pieczenia, pamiętając, by zostawić między nimi sporo miejsca. Piec przez jakieś 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku (ja dałam drewnianą łyzkę między drzwiczki), bo nei chciałm zeby były suche ale zeby ciągneły sie w środku. Zostawić do schłodzenia w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Powinny w nim stygnąć przez co najmniej pół godziny. W szczelnym pojemniku można je przechowywać przez tydzień.

Krem: ubić serek mascarpone tak by powstała gadka masa. Dodać śmietankę, ubijać nadal, aż masa się połączy. Bardzo delikatnie dodać owoce, ja dla smaku bo krem był jak dla mnie za słodki dałam 2 łyzki dzemu porzeczkowego ktory wyrównał smak na kwaskowaty. Połączyć po dwie bezy kremem. Wyłożyć na talerz i zjeść tego samego dnia, w którym zrobiliśmy krem bo bezy miękkna pod wpływem kremu. Ale smak jest wyborny.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    sama słodycz
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zeppos

    bardzo dobre
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    cudeńka! ja nie mam ręki co bezów...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Mojej córce bardzo by sie spodobaly i z pewnoscia zasmakowaly
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    darus

    pięknie wyszły
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    super wygladaja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !