Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica.
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą pianę.
Dodać mąkę,kakao i proszek do pieczenia,chwilę miksować.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Piec w blaszce o wymiarach 35 X 25 przez 35 minut w 180 stopniach.
Krem:
Szklankę śmietanki podgrzewamy rozpuszczając w niej żelatynę.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy powoli cały czas miksując przestudzoną śmietankę z żelatyną.
Przygotowanie ciasta:
Kiedy ciasto wystygnie odcinamy wierzch-kilka mm.
Przekładamy go na dno formy wierzchnią stroną do dołu.
Pozostałe ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na 4 cm paski.
Wszystkie paski wkładamy do formy i wyjmujemy co drugi.
Wolne miejsca wypełniamy kremem.
Pozostałe paski układamy na miejscach wypełnionych kremem.
Ponownie wolne miejsca wypełniamy kremem.
Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :-)