Przepis i sposób przygotowania na: Pawełek
Kroki postępowania
3 batony Pawełki ja zastąpiłam batonem Amigos
2 szklanki mleka + 3 łyżki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
5 łyżek cukru
20 dag masła
Biszkopt:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.
Ciasto kakaowe:
Margarynę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać cukier i kakao, mieszać do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić. Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i ucierać przy pomocy miksera w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z wcześniej ubitych białek.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę do ubitych dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie biała i szklista pod koniec ubijania dosypać wiórki, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Batoniki połamać, wymieszać z 3 łyżkami mleka i rozpuścic na małym palniku, wystudzić.
W jednej szklance mleka wymieszać 4 żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną, drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i na gotujące się mleko wlać mieszankę z żółtek i mąki, mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.
Masło utrzeć na puch do utartego masła dodawać po łyżce budyń i cały czas ucierać na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone batoniki.