Szalotki i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Gdy warzywa będą szkliste, dodać pokrojone warzywa: ziemniak, marchewki i korzeń pietruszki, doprawić solą i podsmażyć ok. 5 minut. Następnie dodać wyłuskane z kolby ziarna kukurydzy, oraz lubczyk, natkę pietruszki, rozgnieciony w moździerzu liść laurowy z zielem angielskim. Przesmażyć razem jeszcze chwilę. Zalać całość 250 ml wrzącej wody. Doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem cayenne i gotować na niewielkim ogniu ok 10 minut. Zmiksować zupę blenderem na niezbyt gładki krem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Dodać 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i wymieszać, jeśli zupa jest za gęsta można ją rozrzedzić wrzącą wodą. Rozlać do kubków, skropić oliwą, posypać grzankami, ziarnami kukurydzy, oraz pieprzem Cayenne.