Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać, następnie dodać szklankę cukru, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części- odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część zagnieść z kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na \"pazurkach\". Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce( spód i boki). Na ciasto wyłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na jabłka. Następnie wyjąć z lodówki ciemne ciasto i zetrzeć je na jarzynówce bądź pokruszyć na pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50- 60 minut.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    nie odmówiłbym sobie
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    każda szarlotka jest wyborna
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    uwielbiam szarlotki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    dobra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gosia_60

    wyborna
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    pyszność
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    coś wspaniałego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    apetyczna szarlotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !