Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto królewskie

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe:
mąka
3 szkl (mozna dosypac jak ciasto b
cukier
2 łyż.
miód
3 łyż.
jajko
margaryna
15 dag
jajko
5 szt.
cukier
1 szkl
mąka
1 szkl.
proszek do pieczenia
1 łyż.
Masa budyniowa:
mleko
1/2 l
mąka pszenna
1 łyż.
mąka ziemniaczna
2 łyż.
masło
25 dag
cukier wanilowy
1 op.
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat
1 łyż.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie

Placek miodowy: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobiać do momentu aż nie bedzie się kleiło. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zrobic małe dziurki. Każdy placek piec około 20 minut po tym czasie można zajrzeć i jeśli bedzie zarumienione wyłaczyc. Ostudzić.

Biszkopt: Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o takich samych wymiarach jak formy w których pieczone było ciasto. Piec około 25-30 minut w Ostudzić.

Masa budyniowa: Większą połowe mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.

Układać następująco: - placek miodowy -masa budyniowa -biszkopt - masa budyniowa -placek miodowy Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową i posypać np. migdałami, czy wiórkami kokosowymi. Można dodać na masę budyniową owoce, najlepiej banany Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 29.09.2011 07:55
super muszę spróbować
gusia1000 12.11.2010 16:58
Na prawdę królewskie, tak jak nazwa wskazuje.
Ewa99 19.10.2010 15:00
Hmmm aż nabrałam chętkę na takie ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak