Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze
600 g
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
1 opakowanie
bakłażan
1 szt. (pokrojony w kostkę)
cebula
2 szt. (pokrojona w kostkę)
cebula czerwona
1 szt. (pokrojona w kostkę)
przecier pomidorowy
400 ml
ser żółty
200 g (tarty)
cukinia
1 szt. (pokrojona w kostkę)
czosnek
4 ząbki (plastry)
olej rzepakowy
4 łyżki
rosół z kury Kucharek
100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
bazylia
4 gałązki (do dekoracji)
Sklep Prymat
oliwki czarne Smak
2 łyżki
oliwki zielone Smak
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem

Kroki postępowania

1
Mielone mięso z indyka połączyć z pikantną przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
2
Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć cebulę i czosnek ok. 1 minutę, a następnie dodać mięso. Po 10 minutach dodać rosół z kury i pomidory, dusić przez ok. 10 - 15 minut i doprawić do smaku pikantną przyprawa do kurczaka, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
3
Bakłażana podsmażyć z cukinią doprawiając solą morską. Smażyć do uzyskania złotego koloru ok. 10-15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
4
Mięso z pomidorami przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać bakłażana z cukinią, pokrojone zielone i czarne oliwki.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
5
Posypać tartym serem i piec 20 w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
6
Tak przygotowaną zapiekankę udekorować świeżą bazylią. Podawać z makaronem lub grzankami.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak