Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
1 i 3/4 szklanki
cukier
3/4 szklanki
orzechy włoskie
1 szklanka (posiekane)
olej
2/3 szklanki
jaja
4 szt.
banan
2 szt.
gorzka czekolada
2 tabliczki
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cytryna
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy

Kroki postępowania

1
Olej, cukier, sól i otartą skórkę ze sparzonej cytryny ubijać mikserem lub trzepaczką do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
2
Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając do powstania puszystej masy.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
3
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i orzechy.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
4
Wszystko delikatnie połączyć i doprawić do smaku. Ciasto przełożyć do formy.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
5
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
6
Keks podawać z cukrem pudrem, przybrany świeżym listkiem mięty.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak