Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 5. Naleśniki z kremem pikantno - korzennym

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna
2 szklanki
mleko
2-3 szklanek
żółtko jajek
4 szt.
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
1 łyżka
woda gazowana
1/2 szklanki
olej rzepakowy
(do smażenia)
Krem:
żółtko jajek
4 szt.
cukier
5 łyżek
serek wiejski
6 łyżek
śmietana kremówka
1 szklanka
sok z cytryny
1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Dodatki:
konfitura żurawinowa
1 słoik
truskawki
(do dekoracji)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 5. Naleśniki z kremem pikantno - korzennym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować i doprawić do smaku (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany), a następnie usmażyć naleśniki. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać kremowy serek wiejski i zmiksować.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 5. Naleśniki z kremem pikantno - korzennym foto
2
Na końcu dodać śmietanę ubitą z sokiem z cytryny, przyprawić chili i przyprawą do piernika. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wstawić do lodówki na czas smażenia naleśników.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 5. Naleśniki z kremem pikantno - korzennym foto
3
Na każdym naleśniku rozsmarowywać krem, dodać po 1 łyżeczce żurawiny, a następnie zrolować lub złożyć w trójkąty wedle upodobania.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 5. Naleśniki z kremem pikantno - korzennym foto
4
Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 5. Naleśniki z kremem pikantno - korzennym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.08.2016 21:17
Zrobię dziś na kolację

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak