Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie paprykowym

5.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone
1/2 kg
bułka czerstwa
1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
śmietana 30%
1 szklanka
papryka żółta
1 szt
papryka czerwona
1 szt
papryka zielona
1 szt
bulion
2 szklanki
masło
1 łyżka
olej
1 łyżka
mąka
1 łyżka
cebula
1 szt
jajko
1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie paprykowym

Bułkę moczymy w mleku lun w wodzie - odciskamy i dajemy do mięsa. Czosnek siekamy i dajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wrabiamy masę dodajemy troszkę zimnej wody i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy porządnie i formujemy małe kuleczki. Na dużej patelni na maśle z olejem podsmażamy mięsne kuleczki na złoto. Cebulę siekamy , papryki myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Do mięsnych kulek dajemy pokrojone papryki i cebulę. Smażymy chwilę , podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do patelni z kulkami i warzywami. Zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 04.02.2014 19:12
bardzo smaczne klopsiki
Aga-25 04.02.2014 16:03
pyszności :)
Agnieszka-87-25 04.02.2014 15:57
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak