Przepis i sposób przygotowania na: tofu smażone ze skiełkowanymi strączkowymi i sałatką z kolorowej papryki
Sałatka. Papryki po jednej z 3 kolorów umyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać 1/4 rozdrobnionej cebuli. Doprawić solą, pieprzem, oliwą, octem balsamicznym lub winnym jabłkowym. Odstawić do przegryzienia.
Resztę cebuli pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju kokosowym lub innym z łyżeczką cukru. Na lekko podsmażoną cebulę wsypać sezam, rozdrobniony czosnek, kiełki nasion strączkowych (np. takie z Biedronki: skład fasola mung, cieciorka i zielona soczewica), po ok. 30 sekundach dodać tofu z sosem od marynowania. Smażyć aż odparują płyny. Nie trzeba dodatkowo solić bo sos sojowy jest słony.
Ciepłe usmażone tofu z nasionami nakładać na talerze, razem z sałatką, do dekoracji posypać zieleniną lub kiełkami.
Smacznego.
*skiełkowane nasiona strączkowe są lekko strawne, nie wymagają długiej obróbki termicznej.