Przepis i sposób przygotowania na: MIODOWNIK Z KREMEM Z KASZY MANNEJ
Ciasto: Składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobić mikserem na gładką jednolitą masę. Można wyrobić ręcznie na stolnicy. W zależności od tego jak grube chcemy mieć blaty ciasta, dzielimy je na 4-5-lub 6 części. Ja podzieliłam moje ciasto na 5 części.
Każdą porcję ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na narysowany okrąg. Można też ciasto upiec w kształcie kwadratu, wszystko zależy od pomysłu.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180 st.C ok 10 minut. Ciasto po upieczeniu będzie miękkie, ale z chwilą jak stygnie to twardnieje. Tak po kolei pieczemy wszystkie nasze kolejne placki.
Krem: Zagotować mleko dodając na koniec cukier i kaszkę manną energicznie mieszając aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i przykryć wierzch kaszki folią spożywczą tak ,aby dotykała powierzchni(nie powstanie nam w ten sposób kożuch). Jak kaszka wystygnie całkowicie (najlepiej ugotować ją wcześniej) zmiksować ją z masłem lub margaryną Kasia na gładki krem dodając po 1 łyżce.
Zimne blaty ciasta układamy na paterze i co drugi smarujemy powidłami. Układamy jeden na drugi przekładając kremem. Wierzch można przycisnąć spodem z tortownicy i obciążyć. Odstawić na kilka godzin(najlepiej na 2-3 dni) ciasto wtedy namięknie.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy aby czekolada cała połączyła się ze śmietaną, studzimy aby troszkę zgęstniała i oblewamy nasze ciasto.
Dekorujemy według własnego pomysłu i smaku.
To ciasto jest tak pyszne że nie potrzebuje zbyt dużo dekoracji, aby nie przyćmiła jego wyglądu i smaku:)