Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami i masą grysikową
Kroki postępowania
Ciasto: Miód, jajka, śmietanę i cukier zmiksuj. Mąkę, sodę wymieszaj, zetrzyj do niej masło, wymieszaj za pomocą miksera. Do mąki z masłem wlej mieszankę płynną i połącz składniki. Potem wyłóż na blat i zagnieć ciasto, podziel na trzy części i rozwałkuj najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym na wymiar blaszki (21 x 28 cm). Dwa placki upiecz osobno przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelnię wrzuć orzechy, chwilę je podgrzewaj, dodaj miód i dalej chwilę podgrzewaj, aż miód oblepi orzechy. Potem wyłóż je na trzeci placek i wstaw blaszkę także na 15 minut do piekarnika. Upieczone placki wystudzić.
Masa: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier puder trzcinowy i zagotować. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę energicznie mieszając aby nie było grudek i gotować kilka minut po czym wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem w misce i dodając po łyżce zimnej kaszy utrzeć masę.
Przełożenie: Na stabilnym podłoży położyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę masy, przykryć drugim lekko dociskając. Ponownie wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem z orzechami, lekko docisnąć.