Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą czekoladową
Ciasto:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
Masa:
- 1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
- ½ l mleka
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru
Pianka:
- 1/2 l śmietany 30%
- 2 op. Śmietan fiksu
- 10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 C.
Przygotowujemy masę:
Gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z margaryną. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.
Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch placka.