Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane spaghetti z klopsikami
Kroki postępowania
Z udek zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości. Umyć i osuszyć ( pierś także). Zmielić w maszynce do mięsa na sitku o małych oczkach. Dodać przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wyrobić masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć klopsiki. Piec w 180 st około 20 minut.
Cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i w chwilę razem smażyć. Dodać oregano i paprykę, wymieszać i przesmażyć razem około 1 minuty. Dodać pomidory wraz z zalewą i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić około 7-9 minut. Do miseczki wlać ketchup, dodać koncentrat i mąkę. Wymieszać. Dolać około 1/2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Wlać do rondla i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować do miękkości. Dodać go do sosu z klopsikami i dobrze wymieszać. naczynie do zapiekania lub żaroodporne wysmarować łyżką oleju i przełożyć danie. Mozzarelle pokroić w małą kostkę i rozłożyć równomiernie po makaronie.