Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szafranowy na czekoladowym spodzie
kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubijać z cukrem na gęsta i puszysta
masę. Ubite jajka delikatnie połączyć z ostudzoną masą czekoladową.
Następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej tortownicy o śr.24
cm i piec przez 15 minut. w temp.170 stopni.
2.Sernik szafranowy: Masło,żółtka, cukier puder i cukier waniliowy,
ubijać przez 10 minut,aż masa będzie puszysta i kremowa.Ciągle
miksując (na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać stopniowo twaróg
na zmianę z budyniem i szafran. Białka ubić na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z masą serową. Masę
serową wylać na upieczony czekoladowy spód.Piec przez 40 minut. w temp.
175 stopni.Ostudzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik wstawić do
lodówki na około 3 godziny. Polać polewą czekoladową.